Czym się kierować przy wyborze okapu kuchennego?

Czym się kierować przy wyborze okapu kuchennego?

Gotowanie wiąże się z powstawaniem wielu zapachów, a także zanieczyszczeń. Aby tłuszcz, wilgoć i ciepło nie rozchodziły się po całym mieszkaniu, konieczne jest zastosowanie okapu kuchennego. Pochłania on zarówno dym, jak i wszystkie zapachy. Pozwala to na ochronę mebli, ścian oraz innych urządzeń przed oblepieniem tłustą warstwą. Okap jest szczególnie dobrym rozwiązaniem w przypadku otwartych kuchni, ale nie tylko. Urządzenie to może również podkreślić styl tego pomieszczenia, a także stanowić ciekawą dekorację.

Czym się różni okap wentylacyjny od pochłaniacza?

Dym, zapachy oraz wilgoć najlepiej wyciągane są przez okap wentylacyjny. Działa on poprzez zasysanie powietrza i odprowadzanie go przez szyb wentylacyjny. Skutecznie usuwa on wszystkie opary, które tworzą się podczas gotowania. Co najważniejsze nie wracają one znowu do mieszkania. W przypadku tego urządzenia nie jest konieczna wymiana filtra, okap wentylacyjny jest więc urządzeniem praktycznym. Pochłaniacz różni się tym, że pobiera powietrze, które jest filtrowane i oczyszczane, a następnie trafia ono z powrotem do pomieszczenia. Urządzenie to niweluje wszystkie zapachy, jednakże konieczne jest regularne wymienianie filtrów. Doskonale pasuje do małych pomieszczeń.

Okapy kuchenne – rodzaje

W kuchniach o małej powierzchni szczególnie często wykorzystywany jest okap podszafkowy. Okap ten nazywany jest również jako okap do zabudowy. Przeznaczony jest on do umieszczenia w meblach kuchennych. Montuje się go wówczas pod szafką lub bezpośrednio przy ścianie. Działa najczęściej na zasadzie pochłaniacza, który pobiera powietrze, filtruje i po oczyszczeniu wpuszcza je do kuchni. Zaletą tego urządzenia jest fakt, że nie trzeba podłączać go do szybu wentylacyjnego. Dosyć często używane są także okapy kuchenne kominkowe oraz wyspowe. Kominkowy, nazywany jest przyściennym, montuje się go samodzielnie nad kuchenką. Ma on charakterystyczny pionowy komin, który maskuje rurę prowadzącą do szybu wentylacyjnego. Dobierany jest do stylu kuchni. Okapy wyspowe z wyglądu przypominają właśnie okapy kominowe. Różnica polega na tym, że montuje się je do sufitu zamiast do ściany. Ten rodzaj okapu sprawdza się w dużych pomieszczeniach, w których palniki grzewcze znajdują się na wyspie kuchennej.

Jaki więc okap wybrać i czym się kierować?

Wszystko zależy od preferencji. Jeśli kuchnia jest mała, wówczas warto zdecydować się na okap podszafkowy. Do większych pomieszczeń najlepiej sprawdzi się natomiast okap kominowy oraz wyspowy. Przy zakupie należy zawsze zwrócić uwagę na rozmiar okapu, a także jego wydajność. Należy wybrać maksymalną wydajność, odpowiednio do wielkości danego pokoju. W przypadku aneksu kuchennego, należy więc wziąć pod uwagę oba pomieszczenia. Istotne jest jednak, że im większa moc urządzenia, tym głośniej ono pracuje. Rozmiar okapu musi być dopasowany do szerokości palnika. Do wyboru jest również rodzaj sterowania. Mechaniczny, czyli sterowanie za pomocą suwaków, jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na brak awaryjności. Elektryczne sterowanie, czyli dotykowe, uznawane jest za zaawansowaną nawigację.

Zobacz także, jak powiększyć optycznie małe mieszkanie.

Comments are closed.